Tot nu toe

Hallo,
Dit is mijn blog waarop ik ga proberen mijn avontuur in Canada bij te houden! Even vertellen wat er tot nu toe allemaal is gebeurd...
Ik heb me net na mijn examens aangemeld voor een ' High school year' in Canada. Al redelijk snel nadat ik mij had aangemeld kreeg ik een mailtje terug: de organisatie wilde graag een gesprekje (interview, in Venray) met mij om te kijken of ik wel geschikt was voor het programma en om mijn niveau van het Engels te testen. Voor dit laatste was ik redelijk bang omdat, zoals jullie misschien wel weten, Engels niet echt mijn sterkste kant is. Gelukkig werd ik al vrij snel gerustgesteld: er doen ook Japanners, Koreanen en Brazilianen mee aan een high school programma en die spreken echt maar 10 woorden Engels, dus mijn Engels kan moeilijk echt te slecht zijn...
De hele interview-dag ging (redelijk) goed, en ik mocht mijn aanmeldingspakket gaan invullen! Dit was een pakket met ontzettend veel papieren die ik moest gaan invullen, algemene informatie (wie ik was, woonplaats, school(type), leeftijd, motivatie), zowel mijn ouders als ikzelf moesten een brief schrijven en ik moest een fotocollage maken, een hele lijst met ziektes waarvan ik nog nooit gehoord had, een doktersverklaring, een beoordeling van mijn Engels lerares, raporten van de afgelopen 4 (!!) jaar, nog meer vragen, ect ect.. En alles moest natuurlijk in het Engels.
Op 16 juni hoorde ik dat ik geslaagd was, dus nu kon er bijna niks meer mis gaan! :D Op 25 juni had ik een algemene informatiemiddag in Arnhemwaar we heel veel informatie kregen, verhalen van oud-studenten hebben gehoord en ik de mensen heb ontmoet die ook een high school year in Canada gaan doen. Deze vier (twee jongens en twee meisjes) gaan wel allemaal naar de provincie Nova Scotia, ik ben dus de enige Nederlandse die naar Nouveau/New-Brunswick gaat!
Op de 28ste ging ik op vakantie, en toen heb ik het pakket op de bus gedaan. Ik ging er van uit dat het nog wel even zou duren totdat ik een bericht kreeg dat ik geaccepeteerd zou zijn (eerst moet het pakket op de post naar Venray, daar moeten ze het nakijken, dan op de post naar Canada en daar moeten ze me accepteren, en dan weer terugreageren...) maar op 2 of 3 juli kreeg ik opeens een vriendenverzoek op Facebook van iemand uit New-Brunswick! Ik dacht nog: dat is snel, het zou wel de studentcoordinator van New Brunswick zijn ofzo.. Maar het bleek dus dat er al iemand geinterreseerd was in mij als gaststudent! Ik was erg verbaasd, want ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan! En ik wist niet eens dat ik geaccepteerd was.. We hebben via Facebook even gepraat, ze wilde weten of ik wel in het gezin zou kunnen passen en of ik het zelf wel wilde... Ongeveer 5 dagen later (!) kreeg ik een mailtje van de nederlandse organisatie dat ik geaccepteerd was: 'Gefeliciteerd'. Ik had als antwoord gegeven dat ik al 5 dagen eerder wist dat ik geaccepteerd was, en dat er al een gezin kennis met me had gemaakt. De organisatie vond dit niet zo leuk, want het is niet de bedoeling dat je al contact zoekt voordat je officieel geplaatst bent. Dus het contact met New-Brunswick werd even stilgezet, maar een week later kreeg ik dan een telefoontje dat de familie Bell mij geaccepteerd had!
De familie Bell bestaat uit een 'hostfather', ' hostmother' en een 'hostsister' (17). ze hebben 2 katten, dat is niet echt een probleem voor mij dus :). Ze wonen in Miramichi, de grootste stad van Noord-New-Brunswick. Het nadeel hiervan is dat Miramichi het koudste deel van New-Brunswick is... winters met -20 is geen uitzondering.. brrr... Het voordeel is dat ik ein-de-lijk kan leren skieen/snowboarden! (Ik heb een slechte jeugd gehad, mijn ouders hebben me nooit meegenomen daar wintersport!). Skieen of snowboarden kan in de winter met school! Er zit een berg naast de school ofzo (heb geen idee wat ik me daar bij moet voorstellen, maar we'll see). over de school gesproken: ik zit op een tweetalige school, ik kan dus zowel vakken in het Frans als in het Engels volgen (new-brunswick is tweetalig, mijn gastgezin trouwens ook). De school heeft ONTZETTEND veel vakken! Natuurlijk de gewone vakken, Frans, Engels, wiskunde geschiedenis, scheikunde ect. Maar ook heel veel vakken die wij niet kennen: Theater, Spaans, sociologie, jounalistiek, media studies, koor, 'child care' (dan moet ik met zo'n nep-baby rondlopen, no way dat ik dat ga doen! D: ), grafisch design, fashion design, debat, literatuur, rechten ect, ect, ect... er is ook een vak waar je de taal en cultuur leer van de oorspronkelijke inwoners (indianen) van New-Brunswick! Hoe gaaf is dat... ;) Hier de beschrijving, anders geloven jullie het niet :)

Native Studies 120
This course is designed to promote understanding of the Micmaq and Maliseet perspectives on life in the Maritime Provinces. Using the text Maritime Native Studies, students will learn about language and culture, religion and spirituality, ancient times, arts and crafts, the land and the Micmacs of the Miramichi region. . This course offers a good look at the culture and lifestyle of the original Canadians. This course is open to all interested students. This is a university recognized credit.

Ik heb er heel veel zin in, maar ik ga de komende (zes nog maar...) nog wel genieten van Nederland! Want natuurlijk ga ik mn leventje van nu wel missen..
het duurt nog even, ik moet nog wat dingetjes regelen (visum, paspoort, wat ga ik meenemen, (max. is 20 kilo!! help!!) mn kamer goed opruimen ;))

27 augustus houd ik mn afscheidsfeestje, uitnodigingen krijgen jullie nog deze week :) De 20ste misschien ook nog een afscheidsfeestje, en ach waaom niet meteen 3 afscheidsfeestjes?! :D

Ik hoop jullie nog te spreken,

Ilse

P.S. Ik vertrek 3 september!

Ilse

Ik zie dat het een lang verhaal is geworden, sorry!

Ronald

Wat is het een ontzettend leuk verhaal geworden Ilse!
Ben blij dat "kamer opruimen" nog op je TODO lijst staat.

Elsbeth

Ha die Ilse, Wat leuk om te lezen! Ik ga je volgen hoor, lijkt me spannend genoeg allemaal. Welke datum is nu voor de fam; de 20ste of de 27ste?

De 27ste :)

Elsbeth

Genoteerd!!

Marjolein

Super leuk om te lezen Ilse! Ik ben benieuwd of je in je drukke leven in Canada nog tijd zult hebben om je blog bij te houden :), maar zo ja, dan ga ik het zeker volgen! Heb je zin om (voor je afscheidsfeestje) nog een keertje af te spreken?

caroline

He Ilse, super leuk! Ga je volgen.
XXX, Caro

oma

ik heb je reisverslag gelezen
heel leuk

oma wolthuis

een boeiend verslag Ilse.ben zeer benieuwd naar het vervolg.

Ronald

Nieuwe foto, leuk! (vooral de achtergrond :))

loes duvoort

wat leuk, ilse. ziet er geweldig uit! wij gaan je zeker volgen en die bar slechte jeugd van jou valt wel mee, toch?!:))

Rose

Nou ik heb het gelezen hoor :) ik zal je voor eeuwig blijven volgen!

Rolf

Leuk verhaal Ilse! Als ik mocht gaan dan wist ik het wel met al die leuke vakken. Het zou voor mij echt een pretpakket worden ben ik bang. We lezen wel hoe het wordt. En je weet het als een ijsbeer aan de deur aanklopt om naar binnen te mogen is het pas echt koud.

caroline

Nog een paar dagen meid!
Gaat het al kriebelen?
XXX

Loes

Hallo Ilse! Wij waren 4 weken met vakantie, maar nu tijd om je uitgebreide verhalen te lezen. Geweldig! Wat een belevenissen. Knap dat je zo snel alles voor elkaar hebt. We zijn eigenlijk een beetje jaloers op je.
Jip zien we niet zo vaak (in de vakantie van jullie komt hij hier gezellig aan), maar we zullen hem aaien hoor!!