First days

Hello,

Oke, nieuw verhaal! Waar was ik gebleven? Tot de aankomst denk ik, tot zondagmorgen. Het is nu dinsdagavond, dus wat heb in de tussentijd uitgespookt? :)

Zondag niet zo veel... Ik was nog erg moe dus ik heb voornamelijk met mijn gastgezin gepraat en Game of Thrones gekeken :) 'Met mijn gastgezin gepraat' betekend voornamelijk met Lorelei en Brian. Leslie Ann (hostsister) heb ik 2x vijf minuten gezien. Ze heeft een vriendje, werk en haar voetbalteam dus ze was er steeds niet. Maar morgen ga ik met haar naar school, dus vanaf dan zal ik haar vaker zien denk ik.

Zondag op maandag slecht geslapen, dus ik was maandag ook nog best wel moe. Ik heb wel meer gedaan op maandag. Ik ging met Lorelei, Brian en Lisa, een Duitse uitwisselingsstudente, een trip maken door Miramichi en omgeving. Voordat we Lisa gingen oppikken gingen we nog langs het werk van Lorelei (Reisbureau) dat was wel leuk om daar te kijken. Vooral het Europa deel, en wat er in de gidsen staat over Nederland/Amsterdam. Vervolgens gingen we dus rondrijden door Miramichi. Over de brug (dat is zegmaar HET symbool van Miramichi, en een kerk) en we gingen kijken lang de rivier en gewoon alle winkels ect. Miramichi is geen geweldige plaats om te zien, ik zou het niet aanraden voor een vakantie, maar het is ook niet heel erg. Langs de waterkant is het nog best gezellig. Maar het is geen Amersfoort, ik denk dat ik de oude gebouwen, terrasjes, straatjes en verschillende kleine winkeltjes best ga missen. Alles is zo breed opgezet hier, zo wijd en groot. Maarja, een keer iets anders :)

Vandaag (dinsdag) ging ik naar school om mijn vakken te kiezen. Samen met de andere exchangestudents werd ik opgevangen door Ellen Bowes, zij ging ons helpen met het kiezen van de vakken. Er zijn 3 studenten van Duitsland, en 1 uit Brazilië, Spanje, China en dus ook 1 uit Nederland. We zijn met z'n zevenen in totaal dus.

Toen we begonnen vroeg ze aan mij of ik hier 'graduation' wilde doen, dus of ik een diploma wil halen. Hiervoor zijn wel een paar vakken verplicht, dus ik twijfelde, want ik kwam hier heen om alleen maar leuke vakken te kiezen. Dus ik zei eerst nee, maar dat ik er wel nog even over na wilde denken. Toen ik, (na een half uur twijfelen en denken :P) al mijn vakken had gekozen bleek het dat ik al de vakken die verplicht waren (of een soort vak, zo moet je bijvoorbeeld een cultureel vak, maar er zijn heel veel culturele vakken) al uit mezelf had gekozen , op een vak na.... wiskunde.

Na even twijfelen heb ik toch maar besloten om toch voor gradation te gaan, dus mijn 'culinary tech.' (koken, wat ik toch het minst vond) om te zetten in 'Functions and Relatives'. Sommige vakken die ik wilde, zoals sociology, waren helaas vol :( (De Canadezen kiezen al vakken in mei).

Dus, de vakken die ik nu heb (met een korte beschrijving voor jullie erbij).

1. Eng. Lang. Arts 12 2, English Language Arts, het is verplicht voor graduation. Het is voornamelijk literatuur (voor zover ik weet, over 2 weken kan ik je meer vertellen :P) '12 2' betekent grade (klas) 12, level 2. Er zijn bij de meeste vakken 3 niveaus. Dus ik heb hier de middelste.

2. FI World Issues 12 2, Over wereldpolitiek, ontwikkelingshulp, oorlogen, waarom is het ene land rijker dan het andere, ect. FI staat voor 'french immersion' dit vak heb ik dus in het frans... (je moet of world issues of law of political science of een van de geschiedenissen (er zijn er 4) hebben voor graduation)

3. FI Language Arts 11 1, Zelfde als in het Engels, maar zoals je ziet heb ik dit in grade 11, eigenlijk een klas lager dus. Dat is hier hier heel normaal, er zijn hier mensen met 'grade 9' vakken en 'grade 12' vakken terwijl ze in grade 11 zitten. Het schoolsysteem is echt heel anders. Verplicht voor graduation. In frans dus (FI).

4. Native Studies 12 0, over de oorspronkelijke bewoners in deze provincie, er zitten blijkbaar redelijk wat 'natives' bij mij op school.de 0 betekend dat er maar 1 niveau is.

5. Free, tussenuur dus :). Ik kan hier huiswerk maken maar ook sporten, eten, zwemmen in ons schoolzwembad (:D :D :D), naar de bibliotheek (die is enorm!) of bijles geven/krijgen. Grade 12 zijn de enige met een tussenuur, de rest van de klassen hebben namelijk 6 uur. Alle mensen in Grade 12 hebben het 5e een tussenuur. Het is dus geen pauze, die is tussen het 3e en 4e uur en duurt een UUR. 60 minuten....

6. Journalism 12 0, spreek voor zich denk ik?

Ik heb dus elke dag dit rooster. Dus elke dag dezelfde 5 vakken. 2 in Frans, 3 in Engels. Dit is voor het eerste semester (tot februari), daarna heb je 5 geheel nieuwe vakken. Het tweede semester heb ik Visual Arts, FI Modern History, Theatre arts, Functions & relatives, FI Culture. Ik les deze vakken nog wel uit als ik ze heb! Het zou heel goed kunnen dat ze dan namelijk wee veranderd zijn, je kan ze nog makkelijk veranderen voor februari :)

In het eerste semester zit ik bij geen enkele uitwisselingstudent in de klas.

Morgen is mijn eerste schooldag! Ooowh, en vergeten te vertellen: ik heb mijn FI language arts teacher al gesproken, hij is coach van het 'girls soccer team'. En ik moet morgen try-outs doen omdat nederland zo'n goed voetballand is xD Ik heb hem verteld dat niet iedereen kan voelballen (ik bijvoorbeeld) maar ik wil wel heel erg graag een sport doen, en ik vind voetbal best leuk (beter dan rugby of track and field in ieder geval) dus ik ga het gewoon proberen morgen! (ze kijken dus of je goed genoeg bent, dan kan je worden toegelaten tot een van de schoolteams) Niet dat ik voetbalschoenen heb... xD

Maarja, ik schrijft morgen wel nog een blog over hoe het was!

En hoe is het bij jullie? Iedereen weer aan het werk/studie ect? Nog geen mensen gestopt met de studie? :P Ik hoorde dat het weer slecht is...? Het is hier 19 of 20 graden. En de mensen uit China (Beijing), Brazilie (ergens in het noorden, ik kende de plaats niet) en Spanje (Sevilla) hadden een trui aan en hadden het koud, zo grappig :)

groetjes!

P.S. Ik ben meestal rond 9/10 uur nl tijd op facebook/skype. Morgen trouwens niet ivm de soccer try-outs.

Ronald

Vanaf nu zit het damesvoetbal in Canada in de lift. Go Ilse,go!!!

oma lien

Hallo ilse
Heb net je verhaal gelezen
knap van je hoor al die vakken
ik hoop dat alles goed gaat
voetbal ze

liefs oma

Rowie

Klinkt wel leuk allemaal! Wat goed dat je een diploma gaat halen. Lijkt me wel dat iedere dag het zelfde rooster gaat vervelen, of niet?
Ik ben nog niet gestopt met mijn studie nee, haha. Een meisje waar ik net vrienden me begon te worden al wel. Het is behoorlijk zwaar.
Heel veel succes met voetballen!

Ilse

Thanks allemaal!
Wow nu al gestopt?? dan is het wel heel zwaar ;) ik kan je over een maand vertellen of het gaat vervelen! :)