Québec
Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn vorige blog, en misschien hebben kunnen zien op de foto's ben ik afgelopen week voor 5 dagen in Québec City geweest! Voor de mensen die het niet weten: Québec City of Ville de Québec is de hoofdstad van de provincie Québec.,de enige geheel Franstalige provincie van Canada. In deze provincie ligt ook Montreal, dat is bekender denk ik (en meer inwoners).

Ik ben hier afgelopen zomer ook geweest, maar ik was niet bepaald de enige die hier al was geweest. Québec is namelijk 'maar' zes uur rijden, en na Halifax (Nova Scotia) de dichtstbijzijnde echt grote stad. De grootste stad in New Brunswick is Saint John, en dat is qua inwoners net iets groter dan Amersfoort. Afstanden zijn anders dan in Nederland...
De dinsdag voordat ik zou vertrekken zou de eerste dag van het tweede semester zijn, maar we hadden twee keer sneeuwvrij in de examenweek (de week ervoor) dus maandag hadden we nog examens. Dinsdag was een dag om alle examens na te kijken etc (wat oorspronkelijk dus die maandag had moeten zijn). Dus woensdag was toen mijn eerste schooldag... Die woensdagmorgen ging mijn wekker niet af (had 'm per ongeluk op 7 uur 's avonds gezet ipv 's morgens) dus toen ik m'n ogen open deed had ik nog 10 minuten voor de schoolbus. Ik snel aankleden en door het huis rennen om de schoolbus nog te halen, vraag Brian 'Wat ben jij nou aan het doen?!'... 'Je hebt een sneeuw dag...'. Dus toen kon ik weer terug naar bed en mijn koffer inpakken :). Van donderdag t/m maandag was ik dus in Quebec dus mijn eerste schooldag was precies een week later dan gepland... ik had het gevoel alsof ik vakantie had gehad... het leven is zo zwaar hier in Canada met alle sneeuwdagen :)
Maar Québec: Donderdagmorgen heel erg vroeg vertrokken we, snelwegen zijn er niet echt in New Brunswick dus via kleine weggetjes en door een (heel mooi) berg/heuvel sneeuwlandschap op naar Quebec! Onderweg een pauze van een uur en 'lekker fastfood' gegeten... Maar na een uurtje of 7 kwamen we aan! Daar hebben we onze tourman ontmoet en die heeft ons dan ook de rest van het verblijf op sleeptouw genomen. Hij sprak alleen maar Frans, dus dat was dan weer jammer, zo heb ik de helft gemist xD Nadat we aankwamen zijn we op een boot gestapt, en we zijn een stukje op en neer gevaren op de St Lawrence. Vervolgens een korte rondleiding door de oude binnenstad en toen eten (veel te vroeg naar mijn idee, rond een uur of 5). We hadden een soort buffet, was niet heerlijk maar best goed te doen. 'S avonds gingen we naar 'L'hôtel de glace', het ijshotel! We hebben er niet geslapen maar we hebben er wel in rond gelopen, zie de foto's op facebook en op de blog!

Vervolgens naar het hotel, prima vierpersoonskamers, en de volgende morgen moesten we om 8 uur alweer in de ontbijtzaal zitten. Die dag hadden we een rondleiding in de oude binnenstad, hebben we het Citadel (militaire plaats) bezocht, we hebben gesleed, nog een stukje sightseeing en aan het eind van de middag gingen we naar een maplesyrupboerderij net buiten (half uur) Quebec. Dit ligt in het bos en er waren allemaal maplesyrup bomen. Maple syrup is trouwens een soort stroop, en zeer Canadees. We kregen een rondleiding, we hebben gezien hoe maple syrup gemaakt wordt, met een huifkar zijn we door het bos getrokken (terwijl het sneeuwde en -18 was, en ja de kar was open... koud!) vervolgens gingen we eten (Quebeçois voedsel iets met gevulde aardappel...) en als toetje hadden we maplesyrup lollies. Dat maak je door maplesyrup op sneeuw te leggen, twee minuutjes te wachten (zodat het koud wordt) en daarna kun je het oprollen rond een lollystokje...

De volgende dag was het tijd voor een museum over Jacques Cartier en Samuel de Champlain en andere mensen de ooit belangrijk waren voor Canada xD Vervolgens gingen we naar een enorm sneeuw-pretpark midden in Quebec met attracties en veel ijssculpturen. Ook kon je sneeuwraften, van een berg af was erg leuk en koud! Naar een paar uur vrije tijd in dit pretpark gingen we met z'n allen naar een ijsbaan midden in de stad, en daar gingen we schaatsen. 'S avonds pizza. En daarna de carnavalsoptocht! Ik ben deze dag bijna de hele dag buiten geweest, en dus 's avonds weer, en ik heb het zelden zo koud gehad. De carnavalsoptocht was niet zo heel lang, want anders zou het publiek doodvriezen, maar van te voren moesten we ook al een tijdje wachten. Ten het was afgelopen kon ik bijna niet meer normaal lopen en praten van de kou, en ik was niet echt de enige.

De volgende dag weer vroeg op, weer een americain breakfast, vervolgens een kerk bezocht (kathedraal, heel groot). Vervolgens hebben we een eilandje bezocht midden in de rivier en toen gingen we naar een groot natuurpark. Daar zijn een paar hele grote beroemde watervallen, blijkt heel mooi te zijn, vooral in de winter als het half bevroren in. We zouden met een kabelbaan er langs gaan... Maar inderdaad, je hebt er geen foto's van kunnen zien... want het ging niet door. Vlak voordat we de kabelbaan in zouden gaan werd er namelijk een meisje onwel in onze groep. Het was nogal eng, want ze begon heel erg te schudden en toen viel ze neer. Ik ken haar niet zo heel goed maar ze blijkt suikerziekte te hebben, en haar suiker was extreem laag. Er moest een ambulance bijkomen, en dat duurde even omdat we dus midden in een natuurpark waren.. Toen de ambulance er eindelijk was werd ze naar het ziekenhuis gebracht en wij moesten wachten op een telefoontje en de bus (die ons zou oppikken). Iedereen was nogal geschrokken en we hebben de watervallen maar overgeslagen en we zijn naar de shoppingmall gegaan. Gelukkig bleek ze na een paar uur ziekenhuis er weer bovenop te zijn, maar ze is de rest van de dag in het hotel gebleven. De shoppingmall was trouwens erg groot, er zat zelfs een hele kermis inclusief achtbaan erin (en die achtbaan hing net boven de winkels... dus was je aan het shoppen en toen kwamen er gillende mensen boven je hoofd aan...). We hadden een paar uur in deze shoppingmall, en erna gingen we er met z'n alle eten. Was nog best lekker ook.

De laatste dag gingen we Quebec City uit, en een uurtje buiten Québec gingen we naar een First Nation reservaat, maar wel een hele toeristische :) Hier heb ik gesnowdshoe'd (?) en gehondensleed. Was erg leuk om te doen! Ook hebben we broodjes gemaakt boven het kampvuur. Na het middageten was het dan toch zover... weer teug naar Miramichi, avondeten in de Macdonalds onderweg, en de volgende dag weer naar school!

Ik heb het echt heel leuk gehad, en ook heel veel gedaan, ik heb het idee dat ik de helf ben vergeten te vertellen!
En nu ga ik wie is de mol terugkijken :P Liesbeth is de mol trouwens xD Ja dat doe ik hier dus ook nog :)
Hoe gaat het in Nederland? Lekker geschaatst?
Groetjes!
Hoi Ilse, klinkt allemaal heel leuk, maar...............
ik zou het liever in de zomer zien ;), niets voor mij al die kou. Schaatsen heb ik dan ook niet gedaan, maar het zag er wel heel leuk en hollands uit, zo al die mensen op het water hier in de omgeving.
XXX, Caro
Oh dat klinkt echt superleuk, volgende keer dat je zo'n uitstapje hebt bel je maar en dan boek ik even een vlucht naar jou! Ik wil ook zien hoe je maple syrup maakt, in een shoppingmall lopen waar een achtbaan is en op een slee zitten die door huskys getrokken wordt!
geweldig verhaal weer, Ilse! erg leuk om te lezen, wat een avonturen. en koud was het hier ook! wij hebben zaterdag (met een lekker zonnetje) een eind op het ijs langs een toertocht gelopen; er was een baan geveegd en wij konden zo mooi in de sneeuwrand lopen. echt hollandse plaatjes (Mijdrecht). nu flinke dooi en met de fiets is de heuvel ook weer begaanbaar. zie uit naar de lente, maar misschien toch eerst nog een weekje wintersport. Kan jij alweer in het zwembad terecht? is vast na de winterperikelen wel weer lekker. groetjes
Leuk Ilse dat uitgebreide verhaal om te lezen
verder had ik al gereageerd en hebben wij elkaar inmiddels gesproken
heel veel liefs Oma
Je maakt weer veel leuke dingen mee. En wat is Quebec in de winter anders dan in de zomer. Het blijft een leuke stad.
Mooie foto's trouwens.
Wat leuk wat jij allemaal meemaakt Ilse.Die kou is natuurlijk wel wat je van een winters Canada verwacht.Hoop dat je geen kou gevat hebt.Die warme muts staat je inderdaad goed.Veel succes met je tweede studietermijn.
Liefs,Oma Wolthuis